Va rugam sa va confirmati acordul cu privire la Termeni si conditii

Vrei sa vorbim despre asta?

Luni - Vineri 09:00 - 17:00 info@beautymania.ro

Dictionar ingrediente

Acordul de piele este unul dintre cele mai sofisticate si calde mirosuri folosite in notele de baza ale parfumurilor. Se obtine din gudroane tratate, rezultate din coaja unor specii de brad sau mesteacan, si mult mai rar se obtine din esenta distilata a pieilor tratate. Are un miros puternic, animal, fumegos si cald, care da un rafinament apate in special parfumurilor orientale. In zilele noastre se realizeaza chimic, pentru a fi mai convenabil si mai usor de manevrat.

Ambra gri (chihlimbar cenusiu), secretata de casalot, are aspectul unei mase rotunjite, formata din straturi concentrice si putand sa cantareasca pana la 100 kg. Are aproape consistenta cerii; atunci cand este frecata, degaja un miros dulce si suav. Culoarea poate varia de la gri cenusiu pana la gri foarte inchis, densitatea sa este inferioara densitatii apei.

Aldehidele sunt un grup de substante chimice organice derivate din ingredient naturale sau sintetice, utilizate pentru a modifica, accentua sau modera formula unui parfum, conferindu-I acestuia un nou character, foarte personal.

Balsamul reprezinta rasina elastica obtinuta de la diversi copaci, arbusti si alte plante. Are o aroma dulce, cu o senzualitate ce aminteste de miere. Se foloseste in notele de baza ale parfumurilor, in special la cele orientale.

BB Cream provine de la Beauty Benefit si reprezinta un produs de frumusete ce imbina beneficiile de skicare si machiaj intr-o singura crema ce lasa tenul uniform si fin.

Benzoina este rasina balsamica dulce, asemanatoare la miros cu cacaua, obtinuta din arboreal tropical Styrax din sud-estul Asiei. Se foloseste ca un fixative excelent dand un miros dulce, de ciocolata.

Bergamota, ulei essential cu miros de lamaie-portocala, este un extras din coaja unor mici portocale acre, necomestibile. Miroase puternic si se intalneste de obicei in notele volatile initiale.

Castoreum este o substanta rasinoasa, bruna, roscata sau galbuie, cu un gust acru si amar si un miros puternic. Acesta se gaseste in vezicile sau punga castorilor. In general, se afla in aceste pungi alungite, majoritatea timpului stransa la extremitatea lor, adesea plisate si cu o lungime ce variaza intre 5 si 10 cm.

Chihlimbar este derivat al rasinii fosilizate de brad si uneori de trandafir. Confera parfumului un iz cald, usor fumegos, de piele fin lustruita. Este utilizat ca ingredient de baza si un excelent fixative, care sudeaza ansamblul de ingredient.

Chypre (ciprat) provine de la numele francez al insulei Cipru sau al mirosului de chiparos. In parfumerie, este un amestec de bergamota, muschi stejar, rasini ambrate, patchouli, rezultand un miros de lemn citric verde. Este folosit ca un stil aparte, atat pentru parfumurile florale cat si pentru cele verzi-padurete.

Extractul este de fapt parfumul pur, in forma sa cea mai concentrata (20-30%) diluat in alcool pur de 96% si este variant prin care se obtine un impact maxim si o persistenta cat mai mare a unui parfum.

Fixativii sunt ingredientele de mare putere ce stau la baza compozitiei unui parfum, legand intre ele toate celelalte elemente ale formulei. De regula sunt rasini ceaiuri sau balsamuri ce permit parfumului sa dispara fara sa capete un miros urat. 

Floare de Tiare este ruda apropiata cu gardenia, dar cu flori mai mici, in forma de stea si care emana un parfum de gardenie mult mai puternic. Se stie ca gardenia clasica este greu de distilat si de obicei este sintetizata.

Galbanumul provine din seva si rasina arborelui Asiatic Ferula si este considerat un ingredient foarte rar si extreme de costisitor. Se utilizeaza pentru a da parfumurilor o nota intensa, de frunzis mai ales celor din familia verde. 

Heliotropul este un arbust (vanilie salbatica) din ai carui ciorchini de flori purpurii, intens parfumate, se obtine un ulei cu miros unic de vanilie si cirese, care confera parfumului o nota calda, nostalgica.

Lemnul de guaiac este miezul lemnos al copacului sud-american Palasanto, din care se obtin un ulei si o rasina utilizate atat ca fixative cat si pentru a oferi o nota floral padureata cu rezonante de trandafiri, violete si ceai alb.

Lemnul de trandafir nu are nicio legatura cu trandafirii, ci este un ulei pretios al unui copac brazilian cunoscut sub numele Jacaranda. Are un miros cald, bogat, vag rasinos, si se foloseste acolo unde este nevoie de o nota de lemn mai puternica si mai bogata decat cea data de obisnuitul lemn de santal.

Lemnul de santal arborele pe care hindusii il considera sacru, din care se extrage un ulei mangaietor, cu izuri superbe si obsedante. Esenta lui distilata are mult farmec si un miros deosebit de persistent. De foloseste de regula in notele de baza.

Moscul (natural, nu cel sintetic) este o substanta cu miros specific, patrunzator, deloc agreabil, secretata de glanda unui mamifer rumegator, singuratic (Moschus Moschiferus) de marimea unei caprioare, originar din Asia. Substanta este folosita din timpuri stravechi pentru proprietatile sale fixatoare si afrodisiace si este una dintre cele mai scumpe substante aromate din lume. Din motive ecologiste s-a interzis uciderea masculilor dar vanarea lor inca continua. Motivul: 1 kg de mosc costa 100.000 euro pe piata neagra. Asta este unul dintre motivele pentru care s-a trecut la utilizarea moscului de sinteza.

Muschiul de stejar este un ingredient catifelat, care provine din rasina unor licheni ce cresc in special pe stejarii din padurile sud-estice ale Europei. Raspandeste in jur o mireasma puternica de verdeata, racoroasa ca solul din padure si este folosit ca un foarte bun fixative.

Nasul (unui parfum) este termen ce desemneaza un parfumier care are deosebitul talent de a identifica un numar impresionant de parfumuri diferite pentru a crea unul nou. Un nas este capabil sa indentifice daca unul sau mai multe ingredient au fost schimbate dintr-o reteta, chiar si intr-o cantitate infima. In crearea unui parfum joaca rolul cel mai important.

Neroli este un ulei de nepretuit si intens parfumat, care se obtine din mugurii nedeschisi ai portocalului de Sevilla, cu fructe amare. Se foloseste mai ales pentru a inveseli notele inalte ale parfumurilor foarte puternice cu iz de citrice. Dupa ce se deschid, mugurii emana mirosul absolute de floare de portocal, pur dar foarte penetrant.

Olibanum este denumirea rasinei puternic aromata a arborelui nord-african Boswellia. Este un alt nume dat tamaiei ce confera o nota condimentata, cu iz vag de fum, folosit in notele de baza ale parfumurilor si special ca un excelent fixative.

Patchouli este ingredientul natural pretios, care se obtine din frunzele plantei de patchouli din sud-estul Asiei. Are o nota intensa si dulceaga de pamant si trebuie folosit in cantitati mici pentru nu a fi sufocant. De asemenea, este considerat un foarte bun fixator.

Smirna este rasina cauciucoasa extrem de aromata, a unor mici arbusti cu aspect de tufe. Se foloseste in cantitati extreme de mici, pentru a da parfumului un iz exotic, invaluitor, amintind de tamaia aprinsa in biserici si temple.

Tuberoza face parte din familia liliaceelor si este celebra pentru mirosul ei ametitor de dulce si de puternic. Are un miros foarte coplesitor daca nu este folosit cu discretie. Se potriveste perfect in parfumurile cu tema buchetelor florale.

Vanilie/vanilina este esenta ce se extrage din semintele si pastaile unei specii de orhidee. Pe langa mireasma dulce si exotica, vanilia este folosit si ca fixative in parfumuri. Se regaseste in general in notele de baza ale parfumurilor, mai des ale celor puternice, orientale. Realizat sintetic, din pastaia vaniliei, are un miros intens dar mai putin profund.

Vetiverul este un ulei essential cu miros de pamant si padure, obtinut din radacinile ierburilor khuskhus care cresc in India. E foarte puternic si persistent. Se foloseste in cantitati mari mai ales in notele de mijloc si de baza ale parfumurilor.

Ylanga-ylang inseamna in limba tagalog din Filipine floarea florilor si se extrage manual din tijele lungi si inmiresmate ale florilor Cananga Odorata, arbore ce creste in Filipine. Are o mireasma imbatator de dulce, exotica, si constituie ingredientul principal al multor parfumuri din familia florala si orientala.