BeautyMania

Intrebari frecvente

"Simtul mirosului este simtul amintirilor delicate" - Dictionnaire des sciences medicales, Paris, 1819

 

Difera testerul unui produs de produsul in sine?

Ce este apa de toaleta?

Ce este apa de parfum?

Ce este apa de colonie?

Ce este extractul?

Cum se utilizeaza produsele din gama complementara?

In ce ordine se utilizeaza produsele cosmetice?

Care sunt regulile parfumarii?

Cum se alege un parfum?

Unde pastram parfumurile?

Din ce motive un parfum poate sa miroase diferit pe aceeasi persoana sau pe doua persoane diferite?

Ce sunt editiile de vara?

Ce este un Nas?

Ce este piramida olfactiva?

Cate mirosuri diferite putem distinge?

La ce varsta incepem sa simtim mirosurile?

La ce varsta mirosul este mai ascutit?

Pe masura ce imbatranim ne pierdem simtul mirosului?

Ce altceva imi poate afecta simtul mirosului?

Cum imi pot imbunatati simtul mirosului?

Port acelasi parfum de foarte multi ani, de ce e diferit acum?

Cat timp trebuie sa persiste un parfum?

Daca aplic parfumul dimineata ar trebui sa ma astept sa dureze intreaga zi?

 

Difera testerul unui produs de produsul in sine?

Proprietatile si continul testerului sunt identice cu ale produsului. Nu exista diferente de concentratie intre tester si produs.

Ce este apa de toaleta? Eau de toilet = apa obtinuta prin distilarea materialelor odorante in alcool; initial se numea Eau de la Reine de Hongrie; a devenit foarte populara in secolul al XIX lea sub numele de: Eau de Cologne, eau de Portogal, Florida Water, Apa de Lavanda; astazi semnifica un preparat cu concentratia  de 4-8% ulei de parfum in alcool. Se prescurteaza EDT.

Ce este apa de parfum? Eau de parfum = cea mai concentrata "apa"; contine cea mai mare cantitate de ulei de parfum (15-18% ulei de parfum in alcool 80-90 grade), in raport cu apa de colonie si cea de toaleta. Se prescurteaza EDP.

Ce este apa de colonie? Eau de Cologne = apa de toaleta compusa in secolul al XVIII lea de italianul Paul Feminis din Koln si numita L'eau Admirable; se baza pe citrice, neroli, lamaie, bergamota si lavanda; la inceputul secolului al XIX lea a fost modificata de Jean Farina, un descendent al lui Paul Feminis, si numita Eau de Cologne, devenind foarte populara (se spune ca Napoleon folosea 60 de flacoane pe zi); formula a fost obtinuta in 1862 de Roger&Gallet (Paris), care a creat o versiune modificata numita Jean Marie Farina sau Extravieille; de atunci, formula originala este bine respectata de parfumul 4711 Muelhens fabricat in Koln si continand note de varf de bergamota, lamaie, portocal, petitgrain, neroli, note de mijloc de rozmarin, trandafir si baza de mosc; apele de colonie moderne contin 3-5% ulei de parfum diluat in alcool 70 grade; apele de colonie feminine au concentratie de 3%, iar cele masculine de 5-8% fiind similare apelor de toaleta. Se prescurteaza EDC.

Ce este extractul? Extract = 1. Forma concentrata de odorant natural obtinut prin tratarea materiei prime cu un solvent si indepartarea acestuia prin distilare (concentrat, absolut, rezinoid, tinctura, extract fluid, extract macerat); 2. Cea mai concentrata forma de parfum, cu 15-30% ulei de parfum in alcool absolut.

Cum se utilizeaza produsele din gama complementara?

Spuma de ras = produs cu ingrediente de hidratare, utilizat pentru inmuierea tenului in vederea barbieritului.
Gel de ras = produs ce contine mai putin aer, avand o mai mare consistenta; include ingrediente de hidratare, pentru a proteja, dar este mai dificil de indepartat si trebuie folosit ca spuma.
Lotiune after shave = solutie hidroalcoolica cu ulei de parfum, ce are rolul de a parfuma, racori si stimula tenul dupa ras; contine agenti astringenti sau cicatrizanti.
Balsam after shave =se utilizeaza impotriva iritarii pielii; este un produs emolient, usor de absorbit, fiind de regula o infuzie cu ingrediente ce lasa o senzatie de confort; nu contine alcool sau, daca contine, acesta este mult mai putin prezent ca in after shave.
Gel hidratant = combina efectul hidratant al unei lotiuni cu absorbtia rapida si cu proprietatile racoritoare ale unui gel.
Lotiune de corp = produs puternic emolient, folosit la hidratarea, catifelarea si prevenirea iritarii; ajuta atunci cand este folosit imedit dupa baie sau dus; este foarte potrivit pentru hidratarea intregului corp.
Crema de corp = are o vascozitate mai mare ca lotiunea, dar este folosita in acelasi scop; textura bogata este ideala pentru zone uscate, precum genunchii, calcaiele si coatele.
Gel exfoliant = este folosit pentru indepartarea celulelor epidermice moarte si la curatarea pielii; are o textura nisipoasa, care isi face efectul prin masaj usor.
Gel de dus = are o putere de curatare asemanatoare sapunului, dar ofera o senzatie placuta de atingere usoara, parfumata si catifelata; de regula, contine si agenti hidratanti, deci nu usuca pielea la fel ca un sapun.

In ce ordine se utilizeaza produsele cosmetice?

Indiferent de sex, este recomandata folosirea intr-o anumita ordine a produselor cosmetice. De exemplu:
1. Pentru curatare:
Sampon si balsam - se obtine, prin combinarea lor, un miros usor, asociat senzatiei de lejeritate a parului;
Gel de dus - este un gel revigorant, care curata fara a neglija aportul uleiurilor naturale;
Sapun - da o senzatie de curatenie, prospetime si lasa un miros usor.
2. Pentru parfumare:
Apa de toaleta - reprezinta calea cea mai buna de a dobandi un miros placut, care sa se mentina pe durata intregii zile.
3. Pentru reimprospatare:
Antiperspirant/deodorant - reprezinta modalitatea perfecta de a desavarsi protectia, pastrand prospetimea cotidiana
talc - este usor parfumat si absoarbe excesul de hidratant, lasand pielii o senzatie de racoare si confort; previne iritarea cand este folosit dupa dus.

Care sunt regulile parfumarii?

-Nu mirositi un parfum direct din flacon. Aplicati-l pe interiorul incheieturii mainii si asteptati sa se evapore alcoolul. Abia atunci il puteti mirosi, lasandu-l sa urce lent spre nas.
-Nu tulburati proaspatul miros pus pe mana, frecandu-l - lasati-l sa evolueze natural.
-Nu incercati mai mult de trei parfumuri deodata, fiindca simtul olfactiv se adapteaza foarte repede si v-ar putea insela intr-o justa apreciere.
-Pulverizati extractul in zonele de pulsale corpului (spatele urechii, carotida, clavicula, incheietura mainii, a antebratului sau a genunchiului).
-Nu amestecati doua parfumuri diferite; evitati suprapunerea. In schimb, extractul si apa de toaleta a aceluiasi produs se comporta excelent impreuna.
-Protejati parfumul de soare, lumina si caldura.
-Nu va parfumati atunci cand mergeti la plaja, deoarece pot aparea pete pe piele, in locul aplicarii parfumului. Folositi, in schimb, apele de toaleta fara alcool.
-Evitati parfumarea tesaturilor, deoarece parfumul ar putea lasa pete sau ar putea capata un alt miros (in cazul materialelor sintetice).
-Evitati amestecul dintre deodorantul citric, proaspat, si parfumul dulceag sau cel dintre dintre deodorantul floral-dulce si parfumul verde.
-Zilele de vara presupun mirosuri usoare. Cu cat aerul este mai cald, cu atat mai repede si mai usor se va infiltra parfumul in mediu. Mirosurile grele tind sa devina mai puternice in zilele umede si tropicale.
-Inamicii de baza ai unui parfum delicat sunt aerul, caldura si lumina. Odata deschis flaconul, o anumita deteriorare devine inevitabila, datorita aerului ce patrunde in interior, cantitatea acestuia crescand simultan cu diminuarealichidului din flacon. Notele de varf (cele mai volatile) vor suferi primele, iar caracterul parfumului se va schimba. [...] Folositi parfumul si accesoriile parfumate, dar nu exagerati. Cercul perfect al mirosului este masurat la o lungime de brat distanta fata de corp. Doar cei care patrund in acest cerc trebuie sa simta parfumul persoanei respective.

Cum se alege un parfum?

Intrebarile pe care trebuie sa si le puna fiecare inainte de alegerea unui parfum sunt urmatoarele: Care sunt mirosurile care au contat in viata mea? Care sunt florile mele preferate? Care sunt culorile mele fetis? Care sunt gusturile mele preferate - zaharul, piperul, aroma arzatoare de mirodenii, miresmele pudrate sau gustul vaniliei; Oare, vreau un parfum prin care sa ma remarc sau, dimpotriva, doresc un miros timid, apropiat de cel al pielii? Exista o noua dragoste in viata mea? Doresc sa aplic un nou mod de a seduce?

Un parfum se alege dimineata. In zori simtim mai bine, fiindca nasul este mai proaspat. [...]Nu va parfumati inainte![...] Nu frecati parfumul pe piele, lasati-l sa vina singur spre nasul dumneavoastra - nu il bruscati! Purtati-l cel putin o ora, pentru a avea timp sa-i apreciati cele trei note. Nu incercati un parfum dupa ce ati facut sport sau ati lucrat din greu si nici daca nu sunteti intr-o buna dispozitie sau daca suferiti de vreo boala care va afecteaza simturile. Nu cereti parerea unei prietene sau unui prieten - parfumul este ceva personal. Pentru revenirea simtului la normal dupa mirosirea unui parfum, se pot mirosi boabe de cafea sau un obiect personal (de exemplu, un tricou).

Unde pastram parfumurile?

Dupa ce am cumparat un parfum este bine sa stim ca el trebui pastrat dupa anumite reguli pentru a beneficia la maxim de proprietatile sale. In general, un parfum are termen de valabilitate 36 luni de la deschidere (verificati informatia pe ambalajul produsului, anumite ape pot avea un termen mai scurt, depinde de recomandarea producatorului). Dusmanii declarati ai parfumului sunt: lumina natura/artificiala, caldura/frigul si umiditatea.

Iata cateva reguli importante:

- Nu pastrati parfumul in baie intrucat proprietatile sale se vor deteriora. Indicat este un dulap, intr-un loc uscat, departe de orice sursa de lumina, caldura, umezeala.

- Nu expuneti parfumul in lumina. Pastrati parfumul in cutia sa, intr-un dulap, la intuneric.

- Notati, eventual, pe sticla data deschiderii sale, astfel incat sa cunoasteti exact termenul sau de valabilitate.

- Daca parfumul pe care il folositi nu are atomizor si aerul poate patrunde in flacon verificati, dupa fiecare parfumare, ca flaconul sa fie perfect inchis.

Din ce motive un parfum poate mirosi diferit pe aceeasi persoana sau pe doua persoane diferite?

1. Anotimp. Se stie ca substantele din parfum se activeaza la caldura. Acesta este si motivul pentru care un parfum se aplica in zonele corpului ce degaja caldura/unde este puls: gat, decolteu, incheietura mainii etc. Anotimpul cald va dezvalui mai usor aromele proaspete, iar cel friguros ne va face sa ne indreptam atentia spre cele mai puternice: florale, orientale etc Unul din motivele posibile pentru care ni se pare ca un parfum nu are aceeasi persistenta poate fi, deci, anotimpul.

2. Nivelul de hidratare. Un parfum va persista pe piele mai mult timp daca ne vom hidrata. Pe masura ce inaintam in varsta nivelul nostru de hidratare scade si, deci, persistenta va scadea. Folositi lotiunile de corp din aceeasi gama si beti multa apa, astfel parfumul va persista mai mult pe piele.

3. Starea de sanatate. Anumite boli pot denatura mirosul parfumului pe pielea noastra, de aceea este bine de stiut acest lucru.

4. Ceea ce am mancat. Anumite ingrediente (exemplu: ceapa, usturoi, alte condimente) pot modifica, prin transpiratie, mirosul pielii noastre, iar in contact cu parfumul ne pot denatura perceptia asupra acelui parfum.

5. Obisnuinta. Cu timpul ne obisnuim cu mirosul unui parfum si nu il mai simtim. Nu va ingrijorati, cei de langa dumneavoastra il vor simti cu siguranta, deci, nu exagerati cu aplicarea sa. Cercul perfect al mirosului este masurat de o lungime de brat distanta fata de corp. Doar cei ce patrund in acest cerc trebuie sa simta parfumul dumneavoastra.

6. Simtul olfactiv, cu trecerea timpului, se degradeaza. Acuitatea maxima a mirosului este la 6 ani, aceasta scazand treptat cu trecerea anilor. Cu varsta, insa, creste finetea, puterea de diferentiere.

7. Mirosul personal. Aceasta trasatura se mosteneste si se poate recunoaste la membrii aceleasi familii. Mamele isi pot identifica bebelusii, iar acestia pot inca de la varsta de o saptamana sa recunoasca respiratia mamei. Omul, asemenea animalelor, mirosea, la inceput, totul in jurul sau. In Boemia secolului al XIX lea, inainte de casatorie tinerii erau lasati impreuna, o noapte, pentru a se cunoaste, iar expresia ce insotea acel ritual era: "sa se miroase unul pe altul". Un trib mongolez mai practica si astazi obiceul stravechi de a-si mirosi parul, mainile in loc de salut.

Ce sunt editiile de vara?

Editile de vara, cele fara alcool, sunt variante mai "usoare" ale unor parfumuri deja consacrate. Cu ce sunt diferite?

In general, editiile de vara nu contin alcool sau au o concentratie scazuta de alcool  (substanta care in contact cu pielea si in prezenta razelor soarelui poate crea leziuni la nivelul pielii) si pot fi variante mai proaspete ale parfumurilor clasice. Le recomandam pe perioada verii, cand oricum este foarte cald afara si mirosurile se degaja mai usor si mai ales cand dorim sa mergem la plaja sau petrecem mult timp in aer liber.

Ce este un Nas?

Nasul sau Parfumierul este persoana cea mai importanta din spatele unui parfum. Meseria de Parfumier are radacini vechi, fiind o indeletnicire ce se putea invata in trecut dupa multi ani de ucenicie alaturi de un Maestru. Interesant este ca acest mod a ramas si in prezent cea mai buna cale de patrundere in secretele meseriei. Cateva nume mari, cum ar fi Fred Firmenich, Givaudan, familia Laire sau familia Roure, au pus bazele acestei industrii. Ei au dezvoltat aceasta industrie prin crearea de laboratoare de cercetare in care activau parfumieri si chimisti deopotriva.

In prezent exista cateva scoli, majoritatea in SUA si Anglia, ce acorda diploma de Parfumier, dar cea mai prestigioasa si universal recunoscuta este cea din Franta: Scoala de la Versailles. Cele doua mari categorii de parfumieri ce exista astazi sunt: parfumierii clasici si parfumierii de materii prime. Parfumierul clasic se formeaza intr-un laborator de creatie, urmandu-si maestrul in toata munca de creare a unui parfum. Dupa aceasta formare el poate alege sa lucreze pentru o casa de produse sau sa intre intr-o casa de materii prime. Parfumierul clasic isi concepe si realizeaza singur produsele. In prezent doar patru case dispun de un parfumier exclusiv: Chanel, Guerlain, Patou si Puig. Parfumierul de materii prime trebuie sa adapteze un parfum la diversitatea liniei de ingrijire si va trebui sa lucreze si pentru parfumeria industriala.

Ce este piramida olfactiva?

Din punct de vedere a vitezei de evaporare a unui parfum structura acestuia este impartita in trei etape de evaporare. Parfumul, deci, poate fi divizat in 3 parti ce alcatuiesc piramida olfactiva:

Notele de varf: se simt la inceput, cand mirosim un parfum si dureaza intre cinci si zece minute si ofera un prim impact.

Notele de mijloc: sunt notele care dureaza cateva ore si sunt reprezentate de buchete florale, note de mirodenii, ierburi aromatice etc

Notele de baza: aceste note au proprietati fixatoare, fiind substante ce nu permit evaporarea imediata a miresmelor usoare. Multe dintre ele sunt neplacute la mirosirea initiala, dar sunt cele care, in general, dau persistenta unui parfum.

Cate mirosuri diferite putem distinge?

Putem distinge intre 5000 si 10000 de mirosuri, depinzand de simtul individual al mirosului.

La ce varsta incepem sa simtim mirosurile?

Din momentul in care ne nastem. Un bebelus de doar doua zile poate sa recunoasca mirosul mamei si  reactioneaza la mirosuri care nu ii plac sau il atrag.

La ce varsta mirosul este mai ascutit?

Probabil intre 20 si 40.

Pe masura ce imbatranim ne pierdem simtul mirosului?

Da. Multi barbati si femei, peste 50 ani, isi pierd intreaga abiliate de a simti mirosurile. Din acest motiv, persoanele mai in varsta tind sa placa parfumuri mai puternice, utilizand chiar cantitati mai mari de parfum. Cercetatorii au aratat ca femeile isi pierd mai incet simtul mirosului decat barbatii de aceeasi varsta. Lipsa exercitiului in general, e cauza diferentelor. Nu uitati: folositi-l sau il veti pierde!

Ce altceva imi poate afecta simtul mirosului?

Sinuzitele, infectiile respiratorii, loviturile la cap sunt cele mai comune cauze ale pierderii simtului mirosului. Expunerea prelungita la substante toxice, poluante, toxice, fumatul si anumite droguri pot diminua sau afecta celulele olfactile.

Cum imi pot imbunatati simtul mirosului?

Antrenati-va nasul! Exersand simtul mirosului va veti imbunatati acest simt asa cum exercitiile fizice imbunatatesc conditia fizica. Ca sa exersati simtul mirosului purtati parfumuri diferite. Schimbati parfumurile de la un sezon la altul (vara, iarna) si de la un moment al zilei la altul (dimineta, seara). Dr. Avery Gilbert, omul din spatele studiului facut de National Geographic despre mirosuri a descoperit ca oamenii au tendinta sa asocieze mirosurile cu diverse culori.  In studiul sau a descoperit ca oamenii asociaza patchouli  ca fiind un miros maro, in timp ce notele condimentate ale scortisoarei  sunt asociate culorii rosu.

Port acelasi parfum de foarte multi ani, de ce e diferit acum?

Probabil pentru ca chimia personala si temperatura corpului au suferit schimbari. Poate v-ati schimbat dieta sau medicatia. Daca sunteti femeie: v-ati schimbat tipul de contraceptive? Sunteti insarcinata? Faceti sport mai des? Pielea dumneavoastra este mai uscata? Folositi mai multe produse hidratante? Formula parfumurilor se schimba extrem de rar, dar dieta sau medicatia (anumite boli) produc noi chimicale in corp ce trec prin pori si pot schimba echilibrul parfumului pe pielea ta.
Foloseste si produse din gama complementara a parfumului (crema/lotiune de corp, gel dus) si vezi daca problema se rezolva. Daca nu, schimba parfumul pentru o vreme.

Cat timp trebuie sa persiste un parfum?
Acest lucru difera de la o persoana la alta. De obicei, un parfum sau un extract, in forma cea mai concentrata, ar trebui sa dureze de la sase la opt ore, o apa de toaleta, de la 3 la 4 ore, uneori si mai mult daca e o concentratie mai mare.

Daca aplic parfumul dimineata ar trebui sa ma astept sa dureze intreaga zi?
Nu. Un parfum nu este creat sa dureze intreaga zi. Va trebui sa il reimprospatati din 3 in 3 ore.

Înscrieți-vă la newsletter-ul nostru

Abonați-vă pentru a primi actualizări despre ultimele noutăți, promoții, și alte informații despre reduceri.

Livrare gratuita de la 174 lei 0744 670 151contact@beautymania.ro